* Karotenoidi tipa lutein i zeaksantin koji se nalaze u kupini, pružaju zaštitu od pojave ''žute pjege'' kod ljudi starije dobi.
* Kupina spada među voće sa najvećim antioksidativnim djelovanjem.
** Jelo bobičastog voća poput kupina može poboljšati zdravlje mozga i pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja uzrokovanog starenjem, navodi se u pregledu istraživanja u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Pregled je zaključio da antioksidanti u bobičastom voću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mijenjaju način na koji komuniciraju neuroni mozga.
Ovo može pomoći smanjenju upale mozga, što može dovesti do kognitivnih i motoričkih problema zajedničkih sa starenjem.
Prirodni sokovi
* - Informacije su preuzete iz završnog rada preddiplomskog studija prehrambene tehnologije - A. Stegić - Zagreb 2016.
** - Podaci preuzeti sa stranice: https://www.healthline.com/health/benefits-of-blackberries
Nema komentara:
Objavi komentar