petak, 6. rujna 2019.

Antioksidacijska aktivnost u voću i soku i sinergija sa vitaminom C



Sok s jačom antoksidacijskom aktivnošću sadrži i više vitamina C i fenolnih spojeva.

Polifenolni spojevi u nižim strukturama sadrže flavonoide, kojima se pripisuju neka terapijska djelovanja, kao što su antibakterijsko, antiupalno, antikancerogeno, antiviralno, antialergijsko, te utjecaj i na boju i okus hrane, neki na rast biljke, a neki štite ugrožene stanice od štetnog UV zračenja.

Antioksidacijska aktivnost nakon 6 mjeseci skladištenja sokova znatno opada u ovisnosti tempreature skladištenja (kod sokova analiziranog voća: na 18°C, 28°C i 38°C se smanjila za 18%, 45% i 84%). Smanjenje antioksidacijske aktivnosti može biti povezano i s niskom koncentracijom fenolnih spojeva i vitamina C.


sokovi

Cijeli rad možete pronaći u odjelu "Literatura" na ovom LINKU.

* Informacije su preuzete iz završnog rada preddiplomskog studija kemije "Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima" - Kristina Kovač - Sveuciliste Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2012.











Nema komentara:

Objavi komentar